Παίρνουμε μια καραμπίνα και πυροβολούμε το ίδιο μας το πόδι” – Ειδική στον τομέα της μουσικής βιομηχανίας ξεσπάει για την πολιτική στη visa των μουσικών στην μετά Brexit εποχή

Η Γενική Διευθύντρια του Βρετανικού Σωματείου Μουσικών (Incorporated Society Of Musicians) προειδοποιεί πως πολλοί καλλιτέχνες θα αναγκαστούν να ακυρώσουν προγραμματισμένες συναυλίες και περιοδείες τους.

Είναι πλέον γνωστό πως και οι Ευρωπαίοι μουσικοί θα χρειάζονται Visa για να περιοδεύσουν στην Βρετανία από το 2021 και μετά, πράγμα το οποίο αναμένεται να φέρει μεγάλο πλήγμα στη Βρετανική οικονομία.

Είναι σαν να παίρνουμε μια καραμπίνα και να αυτοπυροβολούμαστε στο πόδι, δήλωσε η Γενική Διευθύντρια της ISM Deborah Annetts σε μια συνέντευξή της στην Independent. Και το ISM ήταν ξεκάθαρο για το ποιος ευθύνεται για την απαγόρευση ελεύθερης μετακίνησης των μουσικών.  

“ Το Υπουργείο Εσωτερικών απέτυχε να αντιληφθεί νωρίς πως οι περιοδείες και η βιομηχανία θεάματος δεν σχετίζονται με τη μετανάστευση, αλλά είναι μια παγκόσμια βιομηχανία στην οποία οι άνθρωποι μετακινούνται συνεχώς. Αυτό θα είναι ένα πλήγμα στη μουσική μας βιομηχανία και παράλληλα θα πρέπει να σκεφτούμε τι θα γίνει και με τα μικρά venues τα οποία θα πρέπει να περάσουν μια τόσο μεγάλη διαδικασία για να φέρουν ένα μουσικό από την ΕΕ” συμπλήρωσε η Deborah Annetts.

Προς το παρόν, οι καλλιτέχνες από την ΕΕ και το road crew μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς την ανάγκη άδειας εργασίας ή Visa. Από τον Ιανουάριο του 2021 τα πράγματα αλλάζουν δραστικά καθώς θα πρέπει να περνάνε από διαδικασία έκδοσης προσωρινής Visa εργασίας με κόστος £244 για κάθε αιτούντα.

Επιπλέον, η πλειοψηφία των αιτούντων θα πρέπει να αποδείξουν πως είχαν τουλάχιστον £1,000 στον λογαριασμό τους 90 μέρες πριν κάνουν την αίτηση ώστε να αυτοεξυπηρετούνται. Παράλληλα, θα πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικό χορηγού από τον διοργανωτή του event, ο οποίος θα φέρει και την ευθύνη τους, ή επιστολή πρόσκλησης σε κάποιες περιστάσεις.

Το αποτέλεσμα του "πολέμου" του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ αναμένεται να έχει παράπλευρες απώλειες με θύματα και τους μουσικούς. Live ή mini tour πλέον καθίσταται απαγορευτικά τόσο για μουσικούς όσο και για μικρά groups από χώρες εκτός Ηνωμένου Βασιλείου. Ήδη το ενδιαφέρον διοργανωτών έχει μειωθεί κατακόρυφα, καθώς η ανησυχία είναι έκδηλη και το χειρότερο είναι πως δεν υπάρχει ελπίδα να βρεθεί μια λύση άμεσα.

Κλείνοντας να σημειώσουμε πως τα άλυτα μείζονα προβλήματα ενός ομαλού Brexit μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατατάσσουν το θέμα που έχουμε θίξει ως δευτερεύον κάνοντας πιο δυσοίωνο το μέλλον. Για άλλη μια φορά, η μουσική γίνεται θύμα των πολιτικών σκοπιμοτήτων και μια τόσο μεγάλη μουσική αγορά απρόσιτη για τον μέσο μουσικό.